داستان رنج؛ نقد و بررسی مقبولیتِ رنج از نگاه احساس‌گرایی

نوع مقاله : مقاله علمی پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای فلسفه تطبیقی دانشگاه قم

2 دانشجوی کارشناسی ارشد فلسفه غرب دانشگاه اصفهان

چکیده

رنج یکی از محسوسات مهم در زندگی بشری است که بسیاری از متفکرین درباره‌ی آن از زوایای مختلفی سخن گفته‌اند. این مقاله به بررسی امکان مطلوبیت یا عدم‌مطلوبیت آن و همچنین نحوه‌ی مواجهه‌ی با آن می‌پردازد. لذا با نظریه‌ی «احساس‌گرایی هنجاری» که حامی شدید احساسات در بحث اخلاق محسوب می‌شود، آغاز نمودیم و پس از معرفی نحوه‌ی مواجهه‌ی این نظریه با رنج و استخراج ویژگی‌ها و خصایص آن در عمل؛ نقد برخی صاحب‌نظران بالاخص استاد ملکیان و طرح ایشان برای مواجهه‌ی با رنج، به‌عنوان یک امر نامطلوب را بررسی کردیم و سپس با پیگیری، نقد و بررسیِ نظر ایشان، ابهام اساسی این نظریه ارائه شد و در پیگیری حل این ابهام، دورنمایی از نظریه‌ی مطلوب، براساس فهم دقیق‌تر معنای «من» مطرح گردید؛ سپس معنای من مطلق و مقید به تفصیل بیشتری طرح شد و درنهایت تدقیق دوباره‌ای در احساس‌گرایی مطرح گشت.

کلیدواژه‌ها


۱. نیچه، فردریک، (۱۳۸۸)، غروب بتان، ترجمه‌ی مسعود انصاری، چاپ چهارم، تهران: انتشارات جامی.
۲. کاپلستون، فردریک چارلز، (۱۳۹۱)، تاریخ فلسفه، ترجمه‌ی سیدجلال‌الدین مجتبوی، چاپ نهم، تهران: شرکت انتشارات علمی و فرهنگی.
۳. بورچرت، دونالد ام. (۱۳۹۲)، دانشنامه‌ی فلسفه‌ی اخلاق، ویراسته‌ی پل ادواردز، مقدمه، ترجمه و تدوین انشاءالله رحمتی، چاپ اول، تهران: نشر سوفیا.
۴. غفاری، ابوالفضل، (۱۳۸۵)، «عاطفه‌گرایی در اخلاق/ پیشینه‌ی تاریخی تا وضعیت پست مدرن»، مطالعات اسلامی، ش ۷۱، از ص ۱۴۷ تا ص ۱۹۰.
۵. ملکیان، مصطفی (۱۳۹۴)، «سنت، تجدد، پساتجدد»، در:
http://neeloofar.org/mostafamalekian/lessonhandouts/category/7-traditionalism-modernism-post-modernism.html
6. Gensler, Harry J. (2011), Ethics: A Contemporary Introduction, NewYork: Routledge.
7. Tiberius, Valerie, (2014),Moral Psychology: A Contemporary Introduction, New York: Routledge.
8. Roughley, Neil and Schramme Thomas (Ed.) (2015), On Moral Sentimentalism, Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing.
9. Kauppinen, Antti, "Moral Sentimentalism", The Stanford Encyclopedia of Philosophy  (Spring 2014 Edition), Edward N. Zalta (ed.), URL = <http://plato.stanford.edu/archives/spr2014/entries/moral-sentimentalism/>.